Jom Click!

Sunday, October 27, 2013

Resepi : Daging masak kari


Dua hari cuti hujung minggu ni baru la aku duduk kat rumah sepenuhnya. Bukan apa, sejak beberapa minggu yang lalu hujung minggu aku selalu habiskan di rumah mak. Tapi minggu ni aku mintak 'off' la kat mak aku. Sesekali nak jugak habiskan masa kat rumah kan. Rumah aku pon nak kena kemas jugak kan.

Tengok kat esbok ada lagi daging yang mak mertua aku bagi. Daging korban aritu. Aritu aku dah masak separuh. So yang ni kira balance la. Tengah aku masak, gas pulak boleh habis. Adehhh... Lapar punya pasal, teruskan masak jugak.. Masak kari pakai rice cooker. Lantak la kan.. asalkan masak dan boleh di makan, kan? heheh. Jom kite tengok apa bahan-bahannya.

Bahan-bahan :

Daging - di siang
3 biji kentang
Daging ni aku rebus dulu sebab daging ni agak liat.
Bila dah agak empuk, masukkan kentang sekali
Time tengah rebus daging ni la gas aku abis.
huhuhu

5 sudu kisaran bawang putih dan bawang merah.
Bawang-bawang ni aku dah siap-siap blender dan simpan dalam esbok

1 inchi halia
Aku tumbuk je sebab bawang aku dah blender awal-awal kan

2 sudu makan rempah kari
Campur dengan sedikit air untuk jadikan paste

Rempah 4 sekawan

1 cawan pati santan
Pakai serbuk santan je pastu campur dengan air

1 keping asam keping
Jangan lupa basuh dulu

Separuh kiub ayam Knorr
Garam dan aji secukup rasa
Minyak msak untuk menumis


Cara memasak :

1. Panaskan minyak
2. Masukkan rempah 4 sekawan.
Tumis sampai naik bau

3. Masukkan kisaran bawang dan halia.
Tuming sampai naik minyak

4. Masukkan rempah kari.
Gaul hingga sebati

5. Masukkan rebusan daging dan asam keping.
Rebus hingga sebati dan daging cukup lembut

6. Masukkan garam, aji dan kiub ayam Knorr
7. Masukkan santan.
Gaul rata. Biarkan hingga mendidih.
Jangan didihkan terlalu lama, nanti pecah santan.

Sedia di hidang

Aku makan dengan ketupat palas dan lemang segera.

 
Jom Makan...




 


Bonda ambik gambar iqa... kata dia
Nak berposing dengan rempah 4 sekawan







No comments:

Post a Comment