Kali ni aku nk cuba buat resepi Chef Zubaidah pulak. Harap-harap jadi la kan... Jom ikut aku mencuba resepi ni...
Bahan-bahan
325 gram mentega
250 gram gula kastor
300 gram tepung naik sendiri
6 biji telur
1 sudu teh esen vanila
100 gram asam manis - di potong halus
Cara-caranya
Sediakan loyang 8x8x3 inci. Sapukan mentega pada loyang dan alas dasar loyang dengan kertas kek. Panaskan kukusan dengan api yang besar. Aku takde loyang size tu so aku pakai loyang bulat je... Pakai je la apa yang ada kan...
Pukul mentega dan gula hingga sebati.
Masukkan telur satu persatu dan pukul hingga rata.
Tengok tu sampai ada kuning telur yang pecah.
Nasib baik kek aku menjadi kan...
Masukkan telur satu persatu dan pukul hingga rata.
Tengok tu sampai ada kuning telur yang pecah.
Nasib baik kek aku menjadi kan...
Tambahkan esen vanila dan teruskan pukul.
Aku letak 1 penutup botol tu je.
Aku letak 1 penutup botol tu je.
Masukkan tepung.
Masukkan hirisan asam manis.
Aku tak potong halus pon. Aku patah-patahkan dua je.
Degil tak aku ni? heheheheheh
Aku gaul dengan senduk kayu je....
Aku gaul dengan senduk kayu je....
Tuangkan adunan yang telah siap ke dalam loyang.
Tutup loyang dengan aluminium foil.
Kukus kek selama 1 jam dengan api yang besar atau hingga kek masak dengan sempurna.
Sejukkan kek sepenuhnya di atas redai sebelum di potong dan di hidangkan
Aku sejukkan kt dalam loyang je..
Aku sejukkan kt dalam loyang je..
Senang di potong.
Kadang-kadang kalau aku buat kek macam susah je nak potong.
Tak sangka jadi pulak aku buat resepi ni.
Tapi memang resepi ni mudah.
Kalau tak jadi tak tau la nak cakap apa
Korang cuba la...
InsyaAllah tak mengecewakan.
Terima kasih kepada Chef Zubaidah
No comments:
Post a Comment