Hujung minggu ni teringin pulak nk makan kari. Teringat pulak ada ikan kurau kt esbok. Ok jugak kalau masak kari ikan kurau je kan. Bahan-bahan semua ada, so mulakan lah operasi...
Bahan-Bahan
7-8 ketul ikan kering kurau. Basuh dan rendam dalam 30m minit untuk hilangkan sket masin dia
5 sudu makan rempah kari ikan - tambah air untuk jadikan paste
Rempah tumis (bunga lawang, kayu manis, bunga cengkih, buah pala)
1 biji bawang besar - kisar
2 biji bawang putih - kisar
1 inchi halia - kisar
1 biji bawang besar - hiris
1 keping asam keping
2 biji lada hijau
1 tangkai daun kari
2 biji terung - belah 4 atau potong ikut suka
1 biji tomato - belah 4
200ml santan
5 sudu makan minyak
Air secukupnya
Garam secukup rasa
Aji secukup rasa
Cara Masak :
1. Panaskan minyak dalam periuk
2. Tumis rempah tumis dan daun kari hingga naik bau
3. Masukkan bawang besar yang di hiris. Tumis hingga bawang layu dan naik bau
4. Masukkan bahan kisar. Tumis hingga pecah minyak
5. Masukkan paste rempah kari. Tumis hingga pecah minyak
6. Masukkan ikan kurau.
7. Masukkan sedikit air. Gaul hingga ikan masak
8. Masukkan terung dan tambahkan air. Biarkan hingga terung masak
9. Masukkan lada hijau dan tomato
10. Masukkan santan
11. Masukkan garam dan aji secukup rasa
12. Biarkan hingga mendidih. Jangan sampai santan pecah sudahhhh
Siap....
** Naik pedih perut asyik melantak kari ni.. makan ngan kasi.. cecah ngan roti... hahahaha
No comments:
Post a Comment