Bagitau hencik suami aku nk buat karipap sardin, dia lagi la suka. Memang febret dia. So aku pon nyengseng lengan la buat karipap petang tadi.
Bahan-Bahan Inti
1 tin kecil Sardin
3 biji kentang - potong dadu
3 biji bawang besar - di mayang
3 biji bawang putih - potong dadu
1 inchi halia - potong dadu
2 biji lada merah - di hiris halus
Garam secukup rasa
Aji secukup rasa
Air asam secukup rasa
2 sudu minyak
2 tin sardin air
Cara masak
1. Panaskan minyak. Masukan bawang besar, bawang putih, halia dan lada merah. Masak hingga layu
2. Masukkan kentang.
3. Masukkan Sardin. Masukkan 2 tin air (sukat pakai tin sardin). Aku pakai kentang kuning sebab tu aku letak 2 tin air. Kalau aku pakai kentang putih aku pakai 1 tin je. Kentang kuning lebih keras dari kentang putih.
4. Masak hingga air kering
Gambar ni anak aku yang ambik. Aku lupa nak ambik gambar. Ni pon dah nak habis aku pakai.
Bahan-bahan kulit karipap
400gram tepung gandum
3 sudu makan majerin
1 sudu teh garam
Air sejuk (aku letak ice cube campur air)
Mintak untuk menggoreng
Cara-cara buat kulit
1. Masukkan tepung gandum ke dalam mangkuk.
2. Masukkan majerin dan garam. Gaul sebati.
Tepung yang di gaul dengan majerin dan garam
3. Masukkan air. Gaul hingga menjadi doh lembut
Dah jadi doh
4. Terap bulat. Letakkan inti dan klem.
Sebahagian yang dah siap
5. Panaskan minyak. Goreng dengan minyak perlahan. Jaga minyak supaya tidak terlalu panas. Kalau minyak panas sangat time nak masukkan karipap ke dalam kuali, karipap akan menggerutu macam bulan daaaa
Dah siap
** Makan cecah sambal telur balance sambal nasi lemak semalam. Sedap!!!
No comments:
Post a Comment