Salam,
Apa khabar semua? 1st May haritu Hencik suami request mintak buatkan rojak macam mak kata dia. Mak tu mak aku la. Dan rojak yang di maksudkan tu ialah rojak Boyanese style. Kalau orang Jawa panggil Gado-gado.
Jadi senang sikit kerja aku sebab hari ni dah ada menu untuk aku masak. Pagi-pagi dah pegi pasar. Beli bahan untuk buat rojak. Simple je bahan dia. Jom ikut aku masak.
Kacang tanah di goreng
Kacang panjang
Tauge
Sayur kangkung
Ketiga-tiga sayur ni siang, cuci dan celur
Timun
Lontong
Tak kisah la korang nak pakai lontong apa.
Lontong segera ke, lontong buat sendiri ke.
Kalau korang tak nak pakai lontong, pakai mi kuning pon sedap.
Cara buatnya pulak :
Kiteorg, Orang Boyan memang buat pakai benda ni.
Yang macam pinggan tu nama dia pelak.
Yang kecik tu pulak nama dia ocek-ocek.
Dulu masa baru kawin, dua benda ni la yang aku mintak kat mak aku.
Ishhhh mana boleh xde benda ni. Nak buat sambal belancan tak pakai benda ni macam tak sedap pulak sambal belacan tu nanti.
Sebelum guna make sure alas bawah pelak ni dengan kain. Takut pecah kang pelak tu. Sayang beb. Jauh tu import. Naik kapal terbang lagi.
Letak la dalam 2 genggam kacang tanah.
Cili padi ikut pedas mana korang nak la.
Garam
Ajinamoto
* Kalau ada petes Boyan lagi sedap
So sapa-sapa Orang Boyan yang tengok resepi ni, kalau korang ada petes Boyan boleh la letak k
Lepas tu boleh la 'ocek' atau haluskan dia dengan menekan 'ocek-ocek' tu ya.
Ada gaya tak aku buat benda ni?
Hahahaha
Ni kalau Orang Boyan tengok ni mesti complaint aku ni
Caya pegang tu ntah betul ntah tak
Tapi Bapak aku cakap, jari telunjuk tu kene lipat macam aku buat tu
Ada orang jari telunjuk dia kedepan, menahan 'ocek-ocek' tu
Bukan salah apa, Bapak aku ckp nanti tak sedap...
Hahahaha.. ada-ada je kan petua orang tua ni
Bila dah halus macam ni, boleh la letak air sikit
Jangan letak air banyak sangat
Air tu untuk membantu menghaluskan adunan kacang tu
Lepas tu ocek (tekan-tekan) lagi
Lepas tu ocek (tekan-tekan) lagi
Haaa see... kan kacang tu dah halus sikit
Lepas tu boleh la letak kicap
Sama juga ye, jangan letak banyak dulu
Kalau banyak sangat cecair nanti susah nak ocek lagi
Ok...bila kacang dh agak halus, boleh la tambah air dan kicap lagi hingga warna dia cantik macam kat atas tu.
Boleh la rasa, kalau kurang masin, boleh la tambah garam
Kalau kurang lemak, boleh la tambah ajinomoto
Kalau kurang 'nyaman' (sedap) maknanya fail la rojak kite tu ye... hehehehe
Lepas dah cukup rasa kuah kacang tu tadi,
boleh la masukkan lontong,
sayur kangkung,
kacang panjang,
taugeh,
yang kite dah celur tadi ye
jangan lupa juga masukkan timun
Lepas tu gaul la gunakan sudu atau senduk
Sedia untuk di hidang.
Kalau nak sedap lagi boleh la letak bawang goreng dan keropok ikan
Senang kan resepi ni?
Memang senang sebab memang simple
Selamat mencuba!
salam kenal akk,sy org boyan jugak ni . sedapnyee tgk rojak akk bt ni .. nyum2
ReplyDeletewslm... adik orang boyan jugak ke? duduk kat mana?
ReplyDeleteyup kak boyan jugak ... duk kat ampang selangor :)
ReplyDeleteAssalamualaikum..be'remma Be'ras?
ReplyDeleteWslm. Beras toghellen 😄
DeleteAduhhh nyaman na yer... Tak ngangkui petes ye.. Ok bm balik.. Sbb petes dh hbs... ðŸ˜ðŸ˜ðŸ˜ðŸ˜ Teringin sgt...
ReplyDeleteIye, time buat tu takde petes. Hihi
Delete