Jom Click!

Monday, March 10, 2014

Resepi : Shepherd Pie

Salam

Harini aku nak share resepi yang aku buat beberapa hari lalu
Dah seminggu kot dia duduk dalam draft ni
Tak sempat-sempat nak update
Hari ni ada free sket tu yang aku gunakan untuk update blog aku ni

Shepherd Pie ni febret Fiqa
Asalnya dia makan best fren aku punya yang berniaga kat Pasar Tani kat Larkin setiap Sabtu
Kalau nak rasa kawan aku punya boleh la cari gerai dia Mama Best Cookies
Nama je Mama Best Cookies tapi macam-macam dia jual
Kek, Cheese tart, Egg Tart dan macam-macam selain cookies untuk raya

Aku search kat internet resepi Shepherd Pie ni dan tokok tambah dan kurangkan untuk jadikan sesimple mungkin untuk percubaan pertama ni
Ok.. Jom r kite tengok aku masak pulak



1kg kentang
Rebus
Buang kulit
Lenyek kentang tu



1 cawan susu penuh krim
Masukkan ke dalam kentang lenyek tadi.
Lenyek / Gaul lagi hingga sebati



1 sudu makan butter
Pepper & Garam
Masukkan la sesuka hatimu
Lenyek / gaul lagi hingga sebati

Siap
Ketepikan


Bahan-bahan inti

400 gram daging kisar
Aku pakai Ramly punya je
Senang


Bawang Besar
Bawang Putih
Potong dadu


Panaskan minyak + 1 sudu butter untuk menambahkan aroma
Masukkan bawang besar dan bawang putih yang di potong dadu.
Bila bawang layu masukkan daging kisar



1 tin Sos Traditional Prego
Masukkan ke dalam periuk bila daging dah masak




1 tin Cendawan
Di hiris halus



Masukkan cendawan ke dalam periuk
Gaul...biar mesra la konon kannnn



Masukkan Black Pepper




Masukkan Oregano

Masukkan Garam dan serbuk perisa kalau korang rasa nak tambah.
Rasa la dulu kan.
Mana la tau tawar ke masin ke
Ikut citarasa masing-masing


Inilah adunan kentang dan inti



Griskan loyang dengan margerin
Masukkan inti



Taburkan mozarella cheese
Kalau tak nak letak cheese pon takpe
Ada juga yang letak sos putih
Aku tak sempat nak buat
Nantilah, di lain kesempatan aku buat lah ok

Masukkan adunan kentang di atas inti tadi
Ada juga orang buat tabur mozarella cheese kat bahagian atas ni
Tapi aku tak letak sebab aku nak rasa ke'pure'an dia la... kononnnnn
Hahahahah



Bakar dalam oven
100°C selama 40 minit
atau sehingga kentang keperangan



 
Aku tapau untuk sarapan ke tempat keje
Macam biasa, aku ni tak geti nak solek hidangan aku lagi
Hahahahah





No comments:

Post a Comment