Salam
Harini aku nak share resepi yang aku buat beberapa hari lalu
Dah seminggu kot dia duduk dalam draft ni
Tak sempat-sempat nak update
Hari ni ada free sket tu yang aku gunakan untuk update blog aku ni
Shepherd Pie ni febret Fiqa
Asalnya dia makan best fren aku punya yang berniaga kat Pasar Tani kat Larkin setiap Sabtu
Kalau nak rasa kawan aku punya boleh la cari gerai dia Mama Best Cookies
Nama je Mama Best Cookies tapi macam-macam dia jual
Kek, Cheese tart, Egg Tart dan macam-macam selain cookies untuk raya
Aku search kat internet resepi Shepherd Pie ni dan tokok tambah dan kurangkan untuk jadikan sesimple mungkin untuk percubaan pertama ni
Ok.. Jom r kite tengok aku masak pulak
1kg kentang
Rebus
Buang kulit
Lenyek kentang tu
1 cawan susu penuh krim
Masukkan ke dalam kentang lenyek tadi.
Lenyek / Gaul lagi hingga sebati
1 sudu makan butter
Pepper & Garam
Masukkan la sesuka hatimu
Lenyek / gaul lagi hingga sebati
Siap
Ketepikan
Bahan-bahan inti
400 gram daging kisar
Aku pakai Ramly punya je
Senang
Bawang Besar
Bawang Putih
Potong dadu
Panaskan minyak + 1 sudu butter untuk menambahkan aroma
Masukkan bawang besar dan bawang putih yang di potong dadu.
Bila bawang layu masukkan daging kisar
1 tin Sos Traditional Prego
Masukkan ke dalam periuk bila daging dah masak
1 tin Cendawan
Di hiris halus
Masukkan cendawan ke dalam periuk
Gaul...biar mesra la konon kannnn
Masukkan Black Pepper
Masukkan Oregano
Masukkan Garam dan serbuk perisa kalau korang rasa nak tambah.
Rasa la dulu kan.
Mana la tau tawar ke masin ke
Ikut citarasa masing-masing
Inilah adunan kentang dan inti
Griskan loyang dengan margerin
Masukkan inti
Taburkan mozarella cheese
Kalau tak nak letak cheese pon takpe
Ada juga yang letak sos putih
Aku tak sempat nak buat
Nantilah, di lain kesempatan aku buat lah ok
Masukkan adunan kentang di atas inti tadi
Ada juga orang buat tabur mozarella cheese kat bahagian atas ni
Tapi aku tak letak sebab aku nak rasa ke'pure'an dia la... kononnnnn
Hahahahah
Bakar dalam oven
100°C selama 40 minit
atau sehingga kentang keperangan
Aku tapau untuk sarapan ke tempat keje
Macam biasa, aku ni tak geti nak solek hidangan aku lagi
Hahahahah
No comments:
Post a Comment