Jom Click!

Wednesday, December 4, 2013

Resepi : Aiskrim Goreng



Lepas dinner malam tadi terpandangkan roti potong yang dah beberapa hari di beli. Hmm... kang naik kulat pulak. Teringat dalam esbok ada eskrim, buat eskrim goreng pon sodap... Dalam cuaca sejuk macam ni pon nak makan sejuk-sejuk kan? Hmm... takpe la.. orang kata hujan tak sampai ke tekak.. kikikiki

Jom r tengok aku buat eskrim gorang.... Very-very mudah...

Bahan-bahan :

Roti Potong
Tak kira la apa brand dan apa jenis.
Kat rumah aku ada roti ni je,
jadi la...


Eskrim
Tak kira la brand apa dan perisa apa.
Yang penting dia betul-betul keras.

Minyak untuk menggoreng
Panaskan minyak dulu sebelum buat, jadi bila siap buat terus goreng
kalau tunggu lama kang cair pulak eskrim tu kang

Cara Masak :

1. Lenyek roti
1 set perlukan 2 keping roti. So korang lenyek la berapa keping yang korang nak buat saje

  
2. Ambik eskrim menggunakan Ice-Cream Scoope tu dan letakkan di atas sekeping roti yang dah di lenyek tadi


3. Letakkan sekeping lagi roti di atas eskrim tadi

4. Tekap dengan cawan / gelas / mug atau apa saja seperti gambar di atas.
Mug tu akan menekan lapisan roti di atas tu yang akan melekat dengan roti di bawah.
Pastikan tiada eskrim yang keluar



5. Potong bahagian yang terlebih


6. Dah jadi.
Aku potong tak berapa nak cun.
Korang buat la cun-cun ye...
baru selera sket nak makan
kikiki

7. Goreng di dalam minyak yang panas.
Asal warna roti tu dh perang je terus angkat.
Tak yah tunggu lama-lama
Sorry aku tak ambik gambar time goreng sebab takut hangus.
hihihi

7. Ini dah siap di goreng


 
Hiaskan sesuka hatimu


 Yang ni terover goreng.
Nasib baik belum sampai tahap pahit


Yang ini dah di bedal...

Kalau nak buat lebih-lebih boleh jugak. Lepas buat simpan dalam esbok yang sejuk beku ye. Time nak makan just goreng je. Kan senang...


Selamat mencuba!!!



No comments:

Post a Comment